Informe “Dones lliures de violència i islamofòbia en territoris de pau”

Que a bona part dels països de majoria musulmana queda molt per fer en termes d’igualtat de gènere és una afirmació que no sorprèn a ningú. No es tracta, però, de quelcom que només afecti aquests països i, a més, la relació entre aquesta desigualtat de gènere i l’islam no és ni de bon tros evident. No és menys cert que també els països europeus (i de bona part del món) tenen molt terreny per recórrer en termes d’igualtat de gènere. Malgrat tot això, l’”opressió de la dona musulmana” és una imatge tòpica, que sovint s’instrumentalitza per difondre una visió de l’islam carregada d’estereotips negatius que creen una falsa dicotomia. Aquella que confronta una dona occidental empoderada i lliure i una dona musulmana oprimida i tancada rere murs i vels. Tanmateix, el feminisme occidental sovint desconeix o observa amb paternalisme les lluites de les dones musulmanes per avançar en la igualtat als seus països. Aquesta mirada condescendent, si no hostil, cap a dones considerades còmplices de la seva submissió o, fins i tot, aliades del patriarcat, no deixa de ser una forma més d’islamofòbia, una forma d’odi religiós que és especialment cruel amb les dones. Les dones musulmanes pateixen múltiples discriminacions, pel fet de ser dones i de ser musulmanes però també han estat protagonistes de múltiples formes de resistència.
El projecte Dones lliures de violència i islamofòbia en territoris de pau1 neix amb la voluntat d’aportar llum en aquesta complex calidoscopi de múltiples oposicions, discriminacions i lluites. Es tracta d’un projecte liderat per l’Institut de les Desigualtats2 i Hèlia3, en què hi ha participat també altres entitats com: l’Associació Stop als Fenòmens Islamòfobs (SAFI)4, Joventut Multicultural Musulmana5, Info TalQual i Espai DiverPsitat.
El projecte preten visualitzar els testimonis, actituds i opinions de dones musulmanes molt diverses per tal de trencar estereotips, reduir les actituds islamofòbes i contribuir a crear empoderament, especialment entre el col·lectiu jove. L’objectiu del projecte és sensibilitzar i incidir per la defensa i respecte dels drets de les dones musulmanes a una vida lliure de violències i d’islamofòbia. Es pretén millorar el coneixement i la identificació de conductes i estereotips d’islamofòbia de gènere per tal de generar un relat i estratègies de canvi. El projecte s’ha desenvolupat principalment a Catalunya però té en compte també la situació de les dones a diversos països de majoria musulmana on treballen les entitats que l’han concebut. No s’ha d’oblidar tampoc el vincle entre la islamofòbia i diversos conflictes internacionals als quals contribueix com a causa i efecte, tant a l’Orient Mitjà com en les seves conseqüències a Europa. Un altre dels objectius del projecte és sensibilitzar i construir un discurs independent sobre els conflictes actuals en països de majoria musulmana.
Per aconseguir aquests objectius el projecte ha dut a terme diferents activitats com un cicle de seminaris, la participació a la Caravana Obrim Fronteres, diverses xerrades-col·loqui per l’empoderament de les joves, exposicions de testimonis de resistències a la islamofòbia amb ulls de dones i ha donat suport al treball en xarxa amb activistes i periodistes per la reducció de la islamofòbia.
Aquesta publicació pretén, en primer lloc, recollir l’evidència de la islamofòbia al nostre país. Així, el capítol 2 titulat Focus d’islamofòbia a Barcelona recull casos documentats d’agressions i discriminacions islamòfobes a la capital catalana. En segon lloc, el text recull els debats entorn la islamofòbia i el gènere que s’han generat durant el projecte en diversos seminaris, una exposició i en la participació al Fòrum contra les violències masclistes que la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere organitza anualment a Barcelona. Els capítols del 3 al 8, s’han construït a partir dels relats dels seminaris així com els textos que les participants als seminaris varen escriure per al blog del projecte: https://desmuntantislamofobia.wordpress.com/.6 El capítol 8, recull els textos i imatges elaborats per a l’exposició titulada Resistències de Dones a la Frontera Sur. Al seu temps, el capítol 9, recull el relat d’un grup de treball sobre racisme institucional al Fòrum contra les violències masclistes.
Per cloure aquesta presentació, volem mostrar el nostre profund agraïment a totes les ponents i participants en les activitats del projecte per haver compartit els seus coneixements i experiències. Finalment, volem agrair el seu suport també al organisme finançador del projecte, l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament.

Descarregar l’informe: Informe “Dones lliures de violència i islamofòbia en territoris de pau”

Deixa un comentari